Üsküdar/İSTANBUL
Serbest Yüzme Ayak Vuruşu?
Yüzme bilmeyen bir çocuğa ya da yetişkine yüzme taklidi yapar mısın diye sorduğunuzda size yapacağı taklit serbest stil olacaktır. Kollarını ve bacaklarını aynı serbest sitil yüzüyormuş gibi kullanacaktır. Serbest sitil yüzme öğrenilmesi en kolay ve en hızlı yüzme sitillerinin başında gelir. Ancak belki de bu teknikte en çok zorlanılan nokta ayak hareketlerinin nasıl olacağıdır. Serbest yüzme ayak vuruşu nasıl olmalıdır?
Serbest Yüzme Ayak Vuruşu Nasıl Olmalıdır?
Denizde ya da havuzda serbest yüzme yaparken hızımızın ortalama yüzde onu ayak hareketleri sayesinde olur. Serbest sitil yüzerken ayak vuruşu kalçadan başlamalıdır. Vuruş anında bacaklar mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır. Vuruş sırasında yukarıdaki ve aşağıdaki ayak mesafesi yaklaşık 30 cm olmalıdır. Ayaklar gergin bir şekilde uzatılmalı ve ayak parmak uçları arkayı göstermelidir. Yüzme sırasında ayak vuruşunun rolü, ilerletici etki sağlamak değil vücudun suda yatay konumda kalmasını sağlamaktır. Yani ayakların batmasını önlemek ve ayakları yüksek bir durumda tutmak içindir. Bu sitilde yüzerken yaptığımız ayak vurma hareketinin bütün kontrolü kalçalardadır. Vuruşta ayak parmaklarının ve bileklerinin gergin olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ancak elbette ki iyi bir yüzücü olmak için sadece yüzme ayak vuruşunu yapmanız yeterli değildir. Serbest sitil yüzme tekniklerini de bilmenizde yarar vardır.
Serbest Sitil Yüzme Teknikleri Nelerdir?
Öncelikle başınızı vücudunuzla aynı hizada tutunuz. Karşıya doğru değil havuzun dibine doğru bakmanız gereklidir. İyi bir yüzme gözlüğü temin etmeye bakın. Yüzme gözlüğü olmadan rahat bir şekilde gözleriniz açık başınızı suyun içinde tutmanız çok zor olacaktır. Su da yardımcı olması için kullandığınız kaldıraçlara bastırın. Böylece kalçanız ve bacaklarınız suya batmayacaktır. Yüzerken yana doğru dönmeye gayret edin. Her bir kulaçta yönünüzü değiştirin. Başınızı kaldırarak nefes almak yerine başınızı yana çevirerek nefes almalısınız. Yüzmede kol hareketleri de önemlidir.
Yüzmede Kol Hareketleri Nasıl olmalıdır.
Yüzme sporunda kolumuz suya girer girmez çekiş yapılmamalı mutlaka su içinde bir uzanma olmalıdır. Uzanma sırasında vücudunuz doğal olarak yana yatacaktır. Uzanma işlemi bittiğinde suyu çekmeniz gerekir. Çekişi yaparken bir S çizilir. Bu hareketle daha uzun çekiş yapılmış olur. Aşağı doğru kulaç atarken de kolunuzu dümdüz yapmanız gereklidir.