Üsküdar/İSTANBUL
Serbest Yüzmede Kol Nasıl Çekilir?
Serbest stil yüzmede kol hareketlerinin yüzmeye etkisi oldukça fazladır. Hareketler, omuz eklemi üzerinde tamamlanmaktadır. Biyomekanik analizde uzanma birinci fazdır. Kol, omuz hizasından ileriye doğru kulak hizasında uzanmaktadır.
Serbest yüzmede kol hareketleri acemi yüzücüler tarafında yanlış yapılabilmektedir. Uzanırken, dirseklerini bükerek ellerini de yüzünün öbür tarafına geçirebilmektedirler. Bu oldukça hatalı bir yöntemdir. Yüzme sırasında görüş engellenmemeli, görüş açısı açık tutulmalıdır. Kol, suya girdiği anda çekiş yapılmamalı ve su içerisinde mutlaka bir uzanma olmalıdır. Uzanma esnasında vücut, doğal olarak yan tarafa yatacaktır. Uzanma işleminin ardından suyu çekiş işlemi başlar. Çekiş yaparken bir ‘S’ çizilir ve böylece daha uzun çekiş yapılmış olur. Bu da daha iyi bir kaymanın sağlanması demektir.
S hareketinin yapılması sırasında, suyu geri bastırma esnasında el, bacağın yanına kadar suyu iter. Serbest stilde, sporcunun suda ilerlemesini etkileyen su altı çekişidir. Bunun için su altı çekişi bilinçli ve dikkatli yapılmalı, önemi kesinlikle unutulmamalıdır.
Serbest Yüzme Teknikleri
Yalnızca çalışarak daha iyi bir yüzme elde edemeyebiliriz. Biraz bilginin de faydası elbette ki olacaktır. Serbest stil yüzme teknikleri ile ilgili bazı bilinmesi gerekenler:
- Başınız, vücudunuz ile aynı hizada olmalı ve havuz dibine bakmalısınız. Başınız eğer ileri doğru bakarsa, kafanızı kaldırmak isteyebilirsiniz ve bu durum kalçanızın suya batmasına neden olur. Böylece tekmeleme hareketiniz artar ve enerji sarf edersiniz. Neticesinde çabucak yorulursunuz.
- Yüzme esnasında yana doğru dönmeye çalışın. Attığınız her bir kulaç için yönünüzü değiştirin. Böylece daha hızlı yüzeceksiniz.
- Başınızı su üzerine çıkararak nefes almaya çalışmaktan ziyade yana doğru çevirerek nefes almak daha kolay olacaktır.
- Serbest yüzmede doğru nefes oldukça önemlidir. Tekniği ise ağızdan su alarak suyun içerisinde burundan nefes verme şeklindedir.
- Aşağı doğru kulaç attığınız sırada kolunuz dümdüz olmamalıdır. Kolunuzu bükmeli ve ön kısmının vücuda paralel olmasını sağlamalısınız. Ellerinizi uzattığınız sırada, vücudunuzun orta hizasına denk gelmelidir.
- Kulaç attığınız sırada, kolunuzu mümkün olan en uzak yere doğru atmayın. Çünkü omzunuzu zorlamak, herhangi bir probleme yol açabilir. Kolunuzu, kafanızın biraz ötesinde suya doğru sokarak, suyun altından ilerlemeniz daha sağlıklıdır.