Üsküdar/İSTANBUL
Yüzme Nefes Egzersizleri
Yüzme nefes teknikleri doğru yapıldığı takdirde yüzme performansı, alınan mesafe ve harcanan enerji miktarı farklılık gösterecektir. Yüzmedeki doğru nefes tekniği, ağzımız ile aldığımız oksijeni, burnumuz ile başımız suyun içinde iken suya üflemektir.
Yüzme bilmeyen kişiler, yüzmeye çalıştıkları esnada nefes tekniklerini doğru bir şekilde bilmedikleri için, nefes alırken zorluk yaşıyorlar ve bu sebepten dolayı kendilerini batacakmış gibi hissediyorlar. Nefes egzersizlerini öğrenmek, yüzme için atılan ilk ve en önemli adımdır.
Doğru Nefes Egzersizleri
Öncelikle nefes, kesinlikle yalnızca ağızdan alınmalıdır. Boşaltırken de ağız ve burun yolu kullanılır. Nefes geri verirken ağız ile başlayabilir, geri kalanını burun ile bitirebiliriz. Bu sayede burnumuza su kaçmasını önlediğimiz gibi, ciğerlerimizdeki havayı da tahliye etmiş oluruz. Yüzme temposu ne kadar hızlı olursa, nefes alış verişleri de aynı oranda hız kazanacaktır. Nefesi daha hızlı almak ve vermek için tüm hava kanalları kullanılmalıdır.
Doğru nefes egzersizleri için başın pozisyonu da son derece önemlidir. Nefes alırken, ağzımızın koltuk altımıza doğru yönelmiş olması gerekir. Yani, nefes alacağımız sırada yüzümüzün karşıya bakmaması gerekir. Boynumuz, nefes almak istediğimiz yöne doğru sola ya da sağa dönerek, nefes vereceği sırada aynı doğrultuda geriye dönmelidir. Nefesimizi göğsümüze doğru boşaltmalıyız. Diğer yandan dirseğimizin en üst noktaya ulaştığı an koltuk altından nefes almamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.
Yüzme Tekniklerine Göre Nefes Alma Teknikleri
Serbest stil yüzmede en iyi nefes alma yöntemi, başımızın sağa ya da sola çevrildiği pozisyondur. Nefesimizi elimizin birini kulaçtan çekerken almalıyız. Burnumuz ya da ağzımız su altında iken, suyun dibine bakarak nefes verilebilir.
Kelebek stili yüzmede, nefes alma tekniği diğerlerine göre daha kısadır. Ellerimiz aşağıya doğru hareket ederken, göğsümüzün altına geldiği zaman vücudumuz otomatik olarak yukarı kalkar. Bu sırada başımız suyun dışına çıktığında nefes almalıyız. Su altına girince ise bu yüzmede nefes vermek gerekir.
Bilinmesi Gerekenler
- Yüzümüz su içerisinde iken dudaklarımız kapalı olmalıdır. Suda nefes verirken, burnumuzdan vermek daha sağlıklıdır.
- Yüzümüz suya girdiği zaman suyun burnumuza girmesini engellemek için bir miktar nefes verebiliriz.
- Suda nefesi yavaş yavaş vermek daha sağlıklı olacaktır.
- Su altında iken nefesimizi tamamen tüketemezsek, su üstüne çıktığımızda ağzımız ve burnumuz ile hızlıca nefes verip, almaya çalışabiliriz.