Yüzmede Isınma ve Esnemenin Önemi

Yüzmede Isınma ve Esnemenin Önemi

Yüzmede Isınma Ve Esnemenin Önemi

Antrenman ve ısınma çalışmaları sporcular için son derece önemli olmaktadır. Yüzme öncesinde ısınmanın önemine baktığımızda performansın arttırılmasını da sağlamaktadır. Yüzücüleri zihinsel, fiziksel açıdan spora hazırlamaktadır. Isınma sonrasında sporcuların vücudunda yaşanacak olan değişiklikler de oldukça fazladır. Kan damarlarında genişleme, kan ısısında ve vücut ısısında artış, hormonsal değişimler de ısınma sayesinde yaşanacaktır.

Yüzmeden önce ısınma hareketleri nelerdir diyenler için el ve kol hareketlerinin önemi üzerinde durmalıyız. Isınma sakatlanma riskini de azaltacak olup, esnekliği de artıracaktır. Kaslar daha etkin şekilde kullanılacak, yüzücülerin psikolojik olarak da yüzmeye hazır olmasını sağlayacaktır. Yüzme de performansı etkileyecek en önemli hususlardan biri olacaktır. Yüzme öncesi kadar sonrasında da yapılan esneme hareketleri önem taşımaktadır.

Vücut Tipinize Uygun Esneme Hareketleri

Her yüzme aktivitesi sonrası yüzücü adaylarının gerçekleştirmesi gereken esneme çalışmaları genellikle yüzme hocaları tarafından kişilerin kas yapısı, vücut tipine göre şekillenmektedir. Ağır hareketleri içermeyen yüzme sonrasında yapılan esneme hareketleri kişilerin rahatlamasını sağlamaya yöneliktir.

Esneme hareketlerinin faydaları ise saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Birçok açıdan da rahatlama sağlayan yüzme sonrası hareketleri aynı zamanda dinlenmiş kaslar, sağlam bir vücut yapısının temellerini oluşturacaktır. Yapılacak esneme hareketleri ise kesinlikle sporcuları yormayacaktır. Yüzmeye başlamadan önce yapılan hareketlerden daha farklı olmaktadır.

Atletik Performansı Artıran Esneme Çalışmaları

Gerdirme ve esneme hareketleri herhangi bir egzersizden önce, sonra nazikçe kasları uzatmak, dokunun esnekliğini artırmak amacıyla yapılır. Doğru uygulanırsa sakatlıkların önlenmesine yardımcı olmakta, atletik performansı artırmayı sağlamaktadır. Gerdirmeden önce daima ısınma hareketleri yapılmalıdır. Bu hareketler vücuttaki kan akışını hızlandırmaktadır. Kaslar bu şekilde esnetilmektedir. Gerdirme sırasında rahatsızlık olması önemlidir. Eğer gerdirme esnasında ufak bir sızı olmuyorsa yanlış yapılmaktadır. Düzenli nefes alma çalışmaları da yapılmalıdır.

Esneme hareketleri boy uzatma açısından da önem taşımaktadır. Terliyken duş aldıktan sonra germe yapılmalıdır. Sıcak su kasların gevşemesine yardımcı olarak soğuk algınlığını da engellemektedir. En az 5 dakika ısınmak ve aynı sürede gerdirme yapmak gerekmektedir. Çalışmaya başlandığında 30 dakika ısınma vücut için de en iyisi olacaktır.

21 Şubat 2017